,

La resistència del Rosselló a incorporar-se a França

15,00

JOSEP SANABRE

168 p.

14 cm x 22 cm

Date de parution : Avril 2021

UGS : 9782905828019 Catégories : , Étiquette :

La riquesa dels documents presentats per Josep Sanabre dóna tota la mesura del diluvi de foc i de sang que van patir el Rosselló, el Conflent, la Cerdanya i el Vallespir, de part dels potents monarques francesos i espanyols que van estiregassar Catalunya tot al llarg del segle XVII (i abans…) i partir-la després sense demanar res als seus habitants.
Els quals, un cop firmat el tractat dels Pirineus el 1659 (i abans…) van patir ocupacions, expulsions, espoliacions, destruccions, robatoris, extorsions, multes, empresonaments, maltractaments, violacions, tortures, assassinats, repressions de tota mena, com els vencedors acostumen a fer i que avui dia, són qualificats de crims de guerra i poden ser jutjats per un tribunal internacional.
Llavors es pot entendre la resistència del Rosselló a incorporar-se a França…

Josep Sanabre, amb molta traça, sap restituir-nos els fets històrics d’aquest període terrible, incorporant al seu relat els corresponents documents, lletres, edictes, i memòries redactats per les dues parts. La confrontació és edificant. A més de tots els patiments materials, físics i morals, els Catalans han vist les llurs institucions denegades i suprimides, llur clergat perseguit, llur llengua prohibida. Han resistit ? evidentment ! amb episodis coneguts com la revolta del Vallespir i Conflent, els complots de Perpinyà i Vilafranca, però també cada dia amb les oportunitats que tenien. Ho van pagar molt car.
Josep Sanabre dóna el nom de 206 persones reprimides, torturades, assassinades. Segur que n’hi va haver molt més. 206 noms que ens uneixen als nostres avantpassats i a la nostra terra.

Date de parution originale : Octobre 1985