,

L’afer Xaupi : llibertins i devots a St. Llorenç de Cerdans (1730-1745)

14,50

RAYMOND SALA

184 p.

14 cm x 22 cm

Date de parution : Décembre 1990

UGS : 978290582827-9 Catégories : , Étiquette :

El present llibre « L’afer Xaupi, llibertins i devots a Sant-Llorenç-de-Cerdans, 1730-1745 » és el resultat d’una minuciosa i apassionant recerca portada a terme amb la participació d’un col·lega i amic, Joan-Pau Carcanade.

« … no hi ha res més difícil com la biografia, Ramon Sala s’hi destaca. Ell, l’historiador de l’immemorial, de les « masses adormides » i l’investigador a prop dels vivents,… revela ser un fantàstic desembullador d’intrigues, després del fred ve el calent, i sobretot un contaire fascinant. Us empassareu Xaupi com una novel·la policíaca, veritable…
No tenim cap equivalent d’aquest estudi. Ens porta a la franja extrema de la influència cap al sud de la Reforma catòlica augustiniana arnaldiana, rigorista, caricaturalment « francesa » i d’alguna manera un poc terrorista. Ramon Sala ha augmentat la nostra intel·ligència a la vegada de la Reforma catòlica i, al curs dels treballs, dels plaers i de les hores d’aqueixa Catalunya indòmita on la gent sabia viure i quan tocava l’hora, morir.
Pierre Chaunu
Institut de França